Câștigătorii Premiilor Gopo, ediția a XVIII-a

Câștigătorii Premiilor Gopo, ediția a XVIII-a

Peste 30 de lungmetraje româneşti lansate anul trecut în cinematografe sau pe platforme de streaming s-au aflat pe lista propusă pentru nominalizările categoriei „Cel mai bun film” la Gala Premiilor Gopo care recompensează realizările cinematografiei din România, desfăşurată aseară, la Teatrul Naţional din Bucureşti.”Libertate”, de Tudor Giurgiu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj. Pelicula spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată au fost capturaţi şi ţinuţi în detenţie în bazinul de înot al oraşului, care a fost golit în acest scop. Acuzaţi – fie pe drept, fie pe nedrept – că au tras în revoluţionari, ei au trăit aici 30… 40 de zile de coşmar. Protagonistul filmului, Alex Calangiu a primit „Premiul pentru cel mai bun actor” într-un rol principal, iar distincţia pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal i-a revenit Ilincăi Manolache pentru rolul din filmul „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” de Radu Jude. Un moment special al Galei de aseară a fost dedicat actriţei Rodica Mandache, care a fost onorată cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră. Rodica Mandache i-a mărturisit colegului nostru Pompilius Onofrei că a făcut parte dintr-o generaţie de excepţie.
Rodica Mandache: Eu am fost foarte nesigură în viaţa mea şi nesiguranţa asta mă apără pe mine de foarte multe lucruri. Nu mă lăfăi în clipa când am luat premiu, nu mă aşez foarte vanitoasă şi mândră că l-am luat, chiar mă gândesc oare nu trebuia să îl ia altcineva? Am făcut foarte multe filme. Faptul că la un moment dat am primit atât de multe premii, anul trecut şi anul ăsta, îmi face bine, mă simt bine în pielea mea acum, adică nu sunt părăsită, nu sunt lăsată, nu am de ce să fiu tragică. Mai fac parte şi dintr-o generaţie uluitoare de actori, adică, nu ştii care a fost cel mai bun.
Realizator: Au mai fost distinși pentru Întreaga Carieră actorul Dan Nuțu și cascadorul Adrian Ștefănescu. Două premii speciale „in memoriam” au fost acordate actorilor Gina Patrichi şi George Constantin, la 30 de ani de la dispariţia lor./RADOR RADIO ROMÂNIA/eradu

Articole Recente